Like?:)

miercuri, 2 martie 2011

Citate la tot cartierul

Mor când aud „cum bine spunea Socrate”, cu care vorbitorul pare a fi făcut armata împreună, sau „după cum şi Aristotel a spus”… şi te-aştepţi să continue cu „atunci când am share-uit un pet de bere”. Nimic argumentaţie logică, nu tu fir de legătură între ce se vorbea şi ce spune el. El este citatorul.
Omul cu limite înguste vrea să devină, nu-i mai e de-ajuns doar să fie. Deja nu mai e prost, că-şi dă seama nu numai că are limite, dar şi că acestea nu sunt prea generoase. Şi-atunci, bang! Ia să-l facem noi pe ăsta, da, da, interlocutorul, să se simtă el mai mic! Hai să-l surclasăm cu nivelul nostru de cunoştinţe. Păi ce, degeaba am tocit citate dăştepte?
Şi dăi şi citează - dacă se poate incomplet, cât să-i servească lui scopurile - dăi şi reformulează spusele altora - de obicei fără să menţioneze în vreun fel că ideile nu-i aparţin. Dacă îl atenţionezi, reacţia e ferm-indignată: „Păi ce, am zis eu că e ideea mea?”
Veleitarul nostru nu-şi dă seama că, repetând ce-au spus alţii mai deştepţi ca el, nu dă dovadă de inteligenţă, ci doar de memorie. Şi ce memorie au elefanţii…

5 comentarii:

ajnanina spunea...

citez din intelepciunea copiilor: ,,stii ce obtii daca amesteci un elefant cu un pachet de unt? ori un pachet de unt cu o memorie formidabila, ori un elefant care se intinde pe paine"

si o primavara frumoasa, de acolo, de printre rasaduri si motani cu snur de martisor in copaci!

simf spunea...

@ajnanina - :)), si tie o primavara spectaculoasa in gradina ta cu arcane majore.

vic spunea...

mai, zi tot, cine te-anervat?
da-i cu citatu'n cap.

nici nu-i nevoie sa citesti prea mult, acum sunt culegeri de tot felul: maxime de din alea, alea si din alea. deschizi in fiece zi undeva si arunci pe goarna intelepciunea.

dupa wend sapt viitoare se incalzeste, deocamdata nu. adica 11, 12 martie.

simf spunea...

@vic - nu m-a enervat o persoana, ci o pleiada de veleitari ce se cred vor daca nu scriitori macar destepti. asta e mediul in care imi petrec o parte din viata, de obicei sunt toleranta, dar uneori izbucnesc. daca ar folosi culegerile de maxime si cugetari ar fi bine, dar ei iau citate din alde sandra brown pe care le combina nonsalant cu aristotel, de exemplu.
si eu urmaresc cu maxim interes prognoza meteo, deja numar zilele.

Anonim spunea...

Autocitat:
Topicul ţine de domeniul sfintelor exacte.
M.R.

:-D