Like?:)

luni, 23 aprilie 2012

Semințe, stropiri, planuri

Dacă e week-end, e de muncă, poate nu de-o febră musculară, dar de muncă sigur. Vremea a fost frumoasă, echipa – completă, musafiri n-am (mai) avut, așa că am purces la treburi diverse prin grădină. Domnul meu a pus motocoasa în funcțiune și a tuns iarba pe care anul trecut o numeam gazon, iar acum se află la stadiul de smoc pauza iarba gaură, a săpat, curățat și ferilizat zmeura și a tuns tufișul gard viu. Fetele și cu mine am plantat rucola, rubarbă, măcriș, salvie roșie, ridiche neagră, sfeclă roșie, iar călțunași, busuioc și gălbenele (de astă dată pe marginea răzoarelor de ceapă și usturoi, să nu uit să mai cumpăr un plic de gălbenele), bame, fasole, praz și patisson. Am stropit cu piatră vânătă arbuștii și trandafirii și i-am fertilizat, am udat căpșunele și alte vegetale, am refăcut planurile de plantare a nu mai știu câta oară și m-am plimbat însoțită de trei mâțe negre alergăcios-belicos-jucăcioase. Ca evoluții în grădină&grădinița de flori, s-au trecut gornițele galbene, ghioceii, brândușele, toporașii, forsiția și iasomia de iarnă, lalelele sunt înflorite, primulele rezistă eroic, narcisele, liliacul, lăcrămioarele au boboci, via și zmeura au frunzulițe colorate, ceapa, usturoiul, lucerna și leușteanul domină prin verdele lor crud, arțarul e grena în întregime, cedrul și brăduțul au muguri și rodonelul a fost doftoricit, să vedem cum îi va merge de-acum înainte. Rozmarinul și cimbrișorul au murit în astă iarnă, chiar dacă au fost protejați, dar salvia și cele patru soiuri de mentă cresc frumos și decorativ. Unul dintre cireșii plantați primăvara trecută are flori; patru: o nuia cu floricele. A ieșit brocoliul ale cărui semințe le-am uitat în sculili lui Dănilă Mulder (trusa mea de grădinărie) toată iarna, în magazie, la temperaturi generos negative, au apărut cărăbușii sidefați, vin sinucigași la lumină și pisicile îi vânează întru joacă, melcii vin și ei ușurel și se izbesc de lăbuțe curioase. Găinile papă cu drag ouă și bălării, câinii se culcă galeș pe plantele din curte care n-au țepi, pisicile se aleargă pe zonele proaspăt însămânțate și vor să prindă inflația de păsărele la rasul pământului zburătoare. Pentru week-end-ul ce vine nu-mi fac mari planuri: la Pitești este a 35-a ediție a Simfoniei lalelelor, expoziție dendro-floricolă în spațiul din Casa Cărții și expoziție cu vânzare pe tot centrul pietonal. Zeci de firme, sute de produse, prețuri mici, ispite, minuni, provocări. Abia aștept.

5 comentarii:

cristina spunea...

aha, in we urmator e simfonia ...

cum stati cu capusele? max a avut una mare dupa ce l-am dat cu advantix, azi am gasit una si pe maia, dupa ce am dat-o cu advocat. cred ca-s apa chioara substantele astea scumpe de mori.

simf spunea...

@cristina - sa stii ca-s eficiente, fac comparatie intre cainii nostri si cei ai dlui colonel, care nu le pune picaturi. daca noi gasim 2-3 capuse pe saptamana, el gaseste 2-3 pe zi pe fiecare caine, iar noi stam mai aporape de padure.
veniti de simfonie?

cristina spunea...

s-ar putea sa venim. eu una imi doresc. vorbim.

MariaS spunea...

M-a amuzat faza cu musafirii:)). Acum cativa ani , cand noi nu aveam casuta , mergeam la niste prieteni ce devenisera mosieri.Ne placea asa de tare sa stam la aer curat si ii sufocam cu vizitele noastre de 2-3 ori pe saptamana.Atunci ,in prostia mea nu realizam ca ei saracii aveau treaba si noi ii incurcam-gazde foarte primitoare dealtfel , ceea ce facea sa nu ne 'simtim'.Acum cand am devenit si eu "mosier ' cu acte in regula mi-am data seama ca oricat de dragi imi sunt musafirii , uneori am asa de multa treaba incat "uit" telefonul in casa ,sau ma rog la Doamne-Doamne sa faca wek de 72-96 de ore:)), sau sa vina musafirii cand se face noapte afara:)).

simf spunea...

@MariaS - si cum de obicei musafirii sunt oraseni si oricat de bine ar fi intentionati te incurca in gradina...
solutia pe care am gasit-o noi: vizitele se fac duminica, anuntate inainte si programate. cine vine in cursul saptamanii vine la odihna activa, face ce poate. si noi, generosi, nici nu-l punem sa plateasca pentru ocazia ce i se ofera, asa cum fac americanii:)

:-D