Like?:)

marți, 19 iunie 2012

Sirop de mentă în doi pași


La cererea cititorilor noștri – care sunt mai deștepți decât ai lor -, prezentăm astăzi minunata rețetă de sirop de mentă inventată din motiv de lipsă a uneia încercate deja de alții mai pricepuți într-ale DIY-ului bucătăresc.
1. Se trimite copilul nr. 1 din dotarea fiecăruia (dacă nu există în zonă, prințesa sau prințul consort) la tuns tufele de mentă, nediscriminatoriu, amestecând senin menta light cu cea lemon, menta ciocolată cu cea heavy. Se duc smocurile vegetale pe blatul din bucătăria de vară unde se curăță frunzele de pe tije și se pun într-un castron de culoarea coniacului. Bețele rămase se taie cu foarfeca în bucăți de 10-15 cm, în funcție de diametrul vasului în care vor fi fierte, și se pun și ele în alt castron de culoarea coniacului, dar un pic mai mic. Se ia una bucată mâță Mașa din chiuvetă și se pune cu viteza inițială v0 pe pământ, se spală chiuveta, apoi se spală tijele și se așază delicat în tuciul pentru gemuri (tijele – un smoc cu diametrul cam de 4 cm), se pun cam 3,5 l de apă, se adaugă capacul negru și se fierb la foc mic pe aragazul din bucătăria de vară vreo 20 de minute de la primul clocot. Între timp se spală şi frunzele – cam o farfurie adâncă (nu uitaţi s-o scoateţi şi de astă dată pe Maşa din chiuvetă) - şi se pun şi ele în tuci fix înainte să închidem focul. Cum deja e târziu și mâine dimineață mergem cu toții la serviciu, lăsăm recipientul cu capac cu tot pe aragaz până dimineața, când se ia recipientul și se plantează în frigider, să aibă confortul necesar până venim noi de la muncă.
2. După aglomerația cotidiană din trafic și dușul de sosire acasă, se strecoară decocto-infuzia (rămân cam 2 l) și se pune la fiert cu 1 kg de zahăr tot pe foc mic; se verifică din când în gând, dar oricum nu ajută la nimic, că tot în vreo 4 ore fierbe, chiar şi atunci când nu ne gândim să-i strângem spuma şi dă cu elan în foc. Când ne plictisim, facem o probă de control, că oricum nu-l mai lăsăm la fiert, că s-a dus răbdarea (fie se scoate sirop pe o farfuriuţă şi se pune 5 minute în frigider, fie se pune o picătură de sirop într-un pahar cu apă rece) şi după ce am pus în sticle produsul final – pe blatul din inox de lângă aragaz că aşa le place doamnelor sticle, să aibă metal sub ele când la binecuvântăm cu ceva fiebinte - vedem şi rezultatele probei cu farfuriuţa, nu de-alta, dar măcar să ştim cum a ieşit. Sticlele fiebinţi se înfaşă cu tandreţe fiecare în câte o foaie dublă de Kamikaze sau în ce mai are omul prin casă, apoi se cazează în cuvertura de catifea reiată aşezată pe gresia din locul de masă, de preferinţă într-un loc unde scade probabilitatea împiedicării de ea.
După, urmează fazele enervante cu spălat aragaz lipicios şi vraful de vase pierderi colaterale în războiul cu conservele de iarnă, timp în care medităm profund asupra întrebuinţării pe care i-o vom da noi minunii pe care tocmai am făcut-o, dar am uitat s-o gustăm.

Pentru oamenii grăbiți sau foarte eficienți, urmează varianta rezumată: se face un decoct dintr-un smoc de bețe de mentă cu lungime medie 12 cm și diametru 4 cm și 3,5 l de apă; înainte de închiderea focului se adaugă o farfurie adâncă vârfuită cu frunze de mentă – infuzia clasică; după răcire, vasul se pune la frigider până a doua zi, când se strecoară și ceaiul concentrat se pune din nou pe foc mic vreo 4 ore, cu 1 kg de zahăr (din cele 3,5 l de apă inițiale ies 2 l de ceai și la final 1 l de sirop).

P.S. De dimineaţă am gustat siropul; prima senzaţie a fost de dulce (nu dulce leşinat), apoi de foarte rece – fuu-fuu – şi mi s-a desfundat nasul. Eu zic că e de bine şi deja mă gândesc la o îngheţată de cafea cu sirop de mentă deasupra. E clar, mi-e cald deja.

L.E. Văd că postul e văzut de multe persoane, așa că dau și impresii ulterioare: siropul e super, dar cu cât trece timpul își pierde din aromă, la final de ianuarie abia se mai simte. O variantă mai bună e rețeta de sirop la rece, cu apă fiartă și răcită, zahăr și sare de lămâie. Un smoc generos de mentă, 2 l apă fiartă şi răcită, cam 1,25 kg zahăr, o linguriţă de sare de lămâie. Puse în borcan, căldură (nu în soare), 3-5 zile (până se dizolvă zahărul), amestecat o dată pe zi. Se strecoară, se pune în sticle şi se depozitează în beci.

13 comentarii:

cristina spunea...

maaaama, ce destepti au fost cititorii tai ca au cerut reteta asta! bravo lor, cinste tie si ciuda mie, ca mie mi-a cam murit menta asta iarna, alta adusa nu s-a mai prins, asa ca o sa-mi pun putin pofta-n cui anul asta, dar mai este si la anul o vara.

ecrire et delire spunea...

DE-MENŢĂ!!! mă bag, frate!

Diana Alzner spunea...

În lipsă de Maşă pot să folosesc Missouri?

simf spunea...

@Diana - chiuveta e obligatorie, fie ea si-n baie, iar pisica e indispensabila, am facut eu un calcul numerologic si se pare ca missouri e mai eficienta ca masha :)

MariaS spunea...

Vaaaiii, multumesc ptr reteta! Super postarea ,am ras in hohote!
Dar ce fac, daca nu am una bucata mata Masa???:))

simf spunea...

@MariaS - merge si cu alta matza, dar s-ar putea sa apara diferente de culoare la sirop sau, doamne fereste, sa nu mai dea siropul in foc:)

vic spunea...

dar nu cumva stii si o reteta cu izma uscata praf? am de anul trecut o cutie cu praf de izma adinc mirositor si am una bucata mitza, nu stii daca imi iese sirop?

irenadaiana spunea...

bine , bine , Masa , mate si alte accesorii mai gasim dar nu mi-ai spus , CU KIMI CE FAC ??????

mihai apostu spunea...

BRAVOOOOOOOOOOO
Feliciatri pentru relatare. dupa ce ca este utila mai este si reusita din punct de vedere literar umoristic. A ras cu hohote, am invatat veva, am simtit racoarea diminetilor tale exact la ora 13.45.
Multumesc Simona, sper sa nu uit pana la anul cand sigur voi face si eu. Si te-as mai ruga ceva: ce zici de idei pentru reinventarea tincturilor din plante medicinale? Banuiesc ca nu e mare filosofie, si poate nu ne vom da doctoratul sa fim banuiti de plagiat.
.......... O zi frumoasa si inca odata multumesc pt starea creata, stare care este la fel de valoroasa ca informatia

simf spunea...

@vic - reteta mea e improvizata cap-coada, nu vad de ce n-ai incerca si tu, mai ales ca ai si matza: decoct si la final infuzare. daca e prea putin aromata, iei o sticluta de ulei esential de menta si adaugi (acum mi-a venit ideea).

@daiana - kimi e la fix pentru supraveghere. daca mai gasesti si vreo 2 oua de braosca testoasa si-o papusa voodoo...:)

@mihai - nu uitati, tineti aproape, o sa va anunt cum a iesit lichiorul de menta tot dupa reteta proprie, acum e menta pusa in alcool de 90 gr, de fapt fac in prima faza o tinctura de menta pe care vreau s-o diluez cu sirop de menta proaspat.

irenadaiana spunea...

apropos , stiti ce deliciu e cafeaua proaspata cu un varf de frunza de menta aruncata asa , pur si simplu? Mai ceva ca after 8.

Andreea - DinGradinaLuiArdei spunea...

Of, eu nu am vas din ala de culoarea coniacului! Mi-ai inseninat ziua. Din nou. Merci!

simf spunea...

@Andreea - spui tu ce culoare ai si facem un calcul astrologic si numerologic sa vedem in care zi a anului se asorteaza culoarea ta siropului de menta:)
(cu drag nespus)

:-D