Like?:)

luni, 11 februarie 2013

Linişte de februarie

E final de iarnă și la sat timpul încă se dilată; femeile cos, croșetează, tricotează, bărbații mai fac un scăunel, mai repară una-alta, mai verifică unelte şi scule. Se pun seminţe pentru răsaduri, se fac planuri pentru clocitoare (îmi dai tu ouă pe 15 şi pe 1 ţi le dau înapoi să pui şi tu), se practică somnul de frumusețe de la prânz.
E duminică, e soare, puţin trecut de ora 11; nea Bebe și dom'colonel sunt „la balcon” - fiecare dintre ei are la poartă câte o bancă generoasă, făcută din scândură de brad, pe trunchiuri de 10 cm din salcâm; nea Bebe are vara umbră deasă de nuc şi-o tufă de pelin mirositoriu, dom'colonel are umbră de forsiţie crescută copac şi trandafiri căţărători.
Degustă agale câte o gură de cafea din căni de 250 ml albe, cu flori, şi pun ţara la cale. Vorbesc de valoarea punctului de pensie, de inflaţie şi de subvenţii agricole, de mărgăritar 7-15, de preţul benzinei şi de Tegola vs. Lindab. Fac prognoze despre când vor băga pe uliţă gaze, apă şi mai ales canalizare, se întreabă de vom avea secetă ori ba, dacă s-or face prune anul ăsta şi când se mai toarnă asfalt pe Coanda (o uliţă ce vine din DN).
Se aude un glas de femeie. Nea Bebe:
- Auzi, te strigă generalu'.
Dom'colonel se ridică uşor, îşi îndreaptă spatele oftând şi dă să plece spre casă.
Din curte apare zgâtia de nepoată a lui nea Bebe. Are un pic peste doi ani, e toată un zâmbet, roşie în obraji şi plină de noroi pe ghetele roşii, pe pantaloni; după ea, doi câini de talie pisicească urmărind-o atent şi protector.
Dom'colonel se apleacă, ascultă atent ce-i spune fetiţa la ureche şi râde uşor pe sub mustaţă. Ia cana de pe bancă, se îndreaptă atent, cu o mână pe şale, şi oftează iar. 
- Mă lasă planetarele, Bebe. Mă duc să mă uit la History.
Fetiţa stă pe o grămadă de nisip şi pune în linie nişte pietre printre cei doi câini; nea Bebe o ia de mânuţă şi merge cu ea către casă. Se aude întâi cum se închide poarta metalică a domnului colonel, apoi cea de la nea Bebe.
Doi cocoşi se întrec timid în vocalize, dar renunţă repede. Soarele se răsfaţă între doi nori, miroase a pământ ud şi-a fum de sobă, uliţa-i goală şi calmă.
Sus, în lizieră, o vulpe blondă priveşte ca-mpăiată către sat.

8 comentarii:

Gabriela spunea...

Viata la tara. O minunate descriere a unei scene din care reiese ritmul netulburat al vietii celor de la tara. Mi-am petrecut copilaria la tara. Mi-am dorit mereu sa ajung la oras. Ma fascinau luminile noptii si ma enerva munca pamantului. Nu era de mine. Am ajuns la oras. Apoi, nu m-a multumit orasul. Am vrut unul mai mare. Pe urma am vrut alta tara, mai mare. Sunt departe de locurile mele natale si m-as intoarce cu drag la tara sa muncesc pamantul din gradina mamei. Petre Tutea spune ca omul nu se multumeste multa vreme cu putin. Sunt om.

AC spunea...

Eee! Ziua si saptamana incepe mult mai bine dupa ce citesti o postare asa frumoasa. Felicitari!

simf spunea...

@Gabriela - iti va veni vremea, daca iti doresti cu-adevarat.

@AC - mersic :D

CCristinaC spunea...

Ah, m-am peirdut pentru citeva minute pe ulita ta si mi-a fost atit de bine...
Saru' mana pentru postare!

Andreea spunea...

Foarte frumoasa postarea - mi-a placut atmosfera, detaliile, dar si de nea Bebe si Colonelul. Felicitari, ai scris asa de frumos.

simf spunea...

@CCristinaC, @Andreea - acesta e aerul ulitei noastre si ma bucur sa vi-l pot impartasi si voua.

Anonim spunea...

Mi-ai adus aminte de cand eram mica si mergeam la mamarea in vacanta si umblam la nu stiu cine prin sat dupa oua de pus la closca ca aia avea cocs bun, si apoi luau fiecare ou si mergeau intr-o camera intuneric bezna unde se uitau cu o lumanare la ou sa-i vada cat e de buna samanta - ecografia primordiala, apoi le alegeau doar pe cele care stiau ele ca sunt viabile. Ma fascina tot procesul.

simf spunea...

@green - asa se face si acum, are/n-are plod. si nu numai "cocosul bun" conteaza, mai e important ca ouale sa fie facute in decursul a 3 zile, sa iasa toti puii cam odata. in acest scop se anunta vecinii "pun clocitoarea pe 1, de pe 28 strange-mi si mie oua". si asa toate curtile sunt cu gaini colorate foc, iar mie mi-e tare drag sa le vad.

:-D