Like?:)

miercuri, 5 martie 2014

Martie cu ploi, pini și case

* Week-end-ul a fost mohorât şi parţial ploios, cu vânt meschin şi atmosferă apăsătorare, nici gând de stropit pomi sau de intrat în grădină, doar activităţi conexe pe lângă casă; am reuşit să facem curăţenia de primăvară în beci şi magazie, să programăm parcelele, viitoarele culturi şi un nou strat lasagna.
* Am făcut rondul uzual prin grădină, avem usturoi şi ceapă verde în evoluţie verticală (ce-a rămas în pământ din toamnă), prazul începe şi el să se avânte, o salată roşie, creaţă, e decor pe pământul tern, iar pătrunjelul de sub folie e verde crud. La capitolul flori, sunt înflorite în galben iasomia de iarnă şi o primulă, în alb – ghioceii; cresc frumos narcisele, zambilele, muscarii şi lalelele, iar trandafirii Foc de tabără au frunzuţe roşcate. Sălciile trebuie iarăşi tunse, mărul din curte nu poate fi mutat (cred că are rădăcinile la chinezi), curând vor cădea doi pomi de lângă chioşc, restul – când va fi musai.
* Pe unul dintre terenurile alăturate (spre nord) creşte o pădurice de pini; când ne-am mutat mai că nu se vedeau din iarbă, acum s-au ridicat frumuşel, unii au o jumătate de metru, şi mă gândesc cu drag ce-ar putea fi acolo peste ani, dacă proprietarii n-au alte intenţii (terenul n-a fost lucrat, cosit, îngrădit de când locuim noi aici). Spre sud-vest, tangentă lizierei, creşte o casă; după cea dinspre nord (cam la 140 m în linie dreaptă), casa care creşte acum îmi provoacă o uşoară îngrijorare – nu, nu din cauza drumului pe care maşinile mari l-au cam făcut varză, ci pentru că-i aproape, cam la 60 m; la ea nu mă gândesc cu drag.
* Vulpea (sau câinele?) a dat şi a doua oară atacul la dom'colonel – îi dăduserăm două găini şi un cocoş -, de astă dată reuşind performaţa să rupă sudurile de la portiţa metalică şi să ucidă toate trei păsările, fără să le ia de acolo; ori e vulpoi isteţ şi i se pregăteşte o ambuscadă cu capcană metalică cu tot, ori e câine de talie mare şi-l aşteaptă acelaşi tratament. Între timp, găinile noi (vreo 10 ) aduse de dom'colonel sunt cazate în grajdul zidit rămas de la capră.
* De câteva zile plouă încrâncenat, uneori furios, cu rafale de vânt ce bat în geam şi parcă îl curbează în menisc concav spre interior; îmi vine să bag la spam vremea asta.

Un comentariu:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Da, vreme bacoviana, parca n-ai chef sa faci nimic desi, daca nu le faci la timp se aduna si mai apoi te coplesesc.Sa speram ca poate va veni soarele si pe strada noastra.
O zi minunata cu caldura... in casa si in suflet ca la vremea de afara nicio speranta de incalzire.

:-D