Like?:)

joi, 3 septembrie 2015

Raport de început de septembrie

Gata vara la nivel teoretic, chiar dacă încă sunt temperaturi de peste 30 de grade. Ziua a scăzut vizibil – plecăm de-acasă când soarele tocmai depășește linia orizontului -, seara și dimineața cam cer mânecă lungă, picioarele fac dușuri la prima oră în șlapii cu talpă destul de înaltă.
Culegem roșii zilnic, tutunul crește frumos – mă întreb când se începe recoltarea frunzelor -, varza nu prea leagă, castraveții plantați la umbră încă mai rezistă, ardeii iuți se simt tare bine când e foarte cald, iar în ardeii capia locuiesc nişte melci mici și maronii.
Am tuns forsiție și iasomie, albăstrele și crini, crăițe și cârciumărese, cad mere și prune cu spor iar domnul meu le culege, fac conserve, usuc plante și strâng semințe. Am început pregătirea pământului pentru iarnă - un strat înălțat are deja mulci generos - , în grădină sunt însă zone goale pe care urmează să le acoperim cu vegetale uscate.
Am recuperat ce n-am avut vreme să facem în concediu, am terminat de spălat covoarele de iarnă și întreaga cohortă de mopuri găleți ligheane tăvi mături fărașe; la capitolul curățenie generală, mai am baia (aștept să dea domnul meu tavanul cu lavabilă) și oareșce retușuri în bibliotecă. Încep să pun bine din hainele de vară (cele care trebuie călcate, în mare) și să scot din hanorace, au reapărut în peisaj saboții – gata, pot începe ploile (cât de mult le aștept!).
Prin sat trec căruțe cu fân și crengi, drumul e jale, un pic de apă-i mai trebuie, arbuştii din lizieră s-au uscat graţie maşinilor mari care trec pe lângă ei zilnic spre pensiunea în creştere care deja se vede peste pâlcul de salcâmi.
Într-o livadă din preajmă creşte uşor o pădurice de pini - în 2009, când ne-am mutat, nu era niciun pomișor -; livada n-a fost deloc îngrijită, iar natura și-a văzut liniștită de treabă. De n-ar fi oamenii, pământul s-ar îmbrăca-n copaci.

Niciun comentariu:

:-D