Like?:)

miercuri, 27 ianuarie 2016

Avem pământ, ce facem cu el? II

Cugetări telurice

În zona de livadă, câți pomi ne permitem să plantăm? Și ce pomi ne-am dori? (Să ținem cont și de ce anume ne trebuie?) La ce distanță se pot planta unii de alții? Cât ocupă un măr? Dar un vișin? Ce soiuri putem cultiva, ținând cont de specificul zonei și de sensibilitatea soiurilor de pomi? Vecinii ce cultivă?
Cam multe întrebări, lăsăm pe mai târziu, trecem la flori, că-i mai simplu. Sau cel puțin așa pare. Zonă de plante perene, zonă de plante anuale, jardiniere. Plantele perene gândite în perspectivă, să fie mereu unele înflorite din primăvară până-n toamnă, dacă se poate și în culori diferite – mie îmi place stilul haotico-rustic -, sau cu temă, cum ar fi alb-albastre – aici pot intra și bulbii, eu nu-s dispusă să scot bulbi, așa că trăiește cine poate – sau cum ne place sau avem chef. Musai și trandafiri. (Cum e musai și o zonă de plante anuale, ne asigură schimbarea de decor – ca atunci când mutăm mobila prin casă – și putem experimenta altceva an de an.)
Revenim la pomi, că trebuie. Nucii trebuie puși cât mai spre nord sau spre vest, să nu-i umbrească pe ceilalți, vișinii și cireșii nu se tund și cresc glob mare, deci cam ocupă spațiu, perii au tendința să se înalțe ca lumânarea, merii pot fi tăiați în mai multe feluri, în funcție de cum vrem să-i exploatăm, intensiv sau pe termen lung, și în funcție de asta vor avea o coroană mai mică sau mai mare – fiecare pom are mofturile și pretențiile lui de care trebuie să ținem cont, pentru că desul umple fesul, rarul umple carul.
Arbuști; că-s aluni sau muri, rubarbă sau valeriană, zmeură sau... trandafiri de dulceață. Acidofili sau nu. Mda, greu de ales.
Facem lista cu pomii și arbuștii pe care îi vrem/ne permitem să-i cultivăm; îi plasăm virtual în teren; identifică sursele de aprovizionare; plantăm an de an, din marginea terenului spre interior.
Continuăm mâine cu grădina propriu-zisă: măriile lor legumele.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eheiiii....ai luat-o de la ....facerea lumii!pai chiar e nevoie de timp.Eu am merii ,perii si prunii pe sarma.nucii in extremitatea nordica,cum bine ai zis.ciresii,visinii...mi s-au uscat anul trecut de la inundatii ...trebuie inlocuiti.....gutuii,caisii,corcodusii in partea de est....pentru perdea de protectie...zmeura se da pe rod anul acesta si e pusa tot pe sarma...urmeaza in primavara ce sta sa vina,coacaz ,agris...si vom mai vedea...
O zi buna iti doresc!
Geta Selescu.

:-D