Like?:)

luni, 1 martie 2010

Piraţii somalezi nu ajung pe Ada Kaleh reloaded sau deviaţia unghiului de abordare*

Aveam încă din copilărie o impresie despre ce-i acela un pirat. Cărţi de aventuri, cititul în nuc, imaginaţie zburătoare. Oricum, mai mult haiduci decât nemernici. Deci cam +.

Tot aşa şi despre somalezi: că-s subnutriţi, că n-au spitale, bănci, şcoli şi de civilizaţie (tehnologică) nici gând să aibă. Plus nenumăratele bancuri cu somalezi (Câţi somalezi sunt în Somalia?/ Aprox 5 kile jumatate. Câţi somalezi încap într-un autobuz? Toţi. Care e imnul naţional în Somalia? I believe I can fly.) Cam –, chiar prea multe minusuri aş zice, dar tare milă mi-era de ei.

Aud de câteva ori expresia „pirat somalez”. Oximoron! Contradictio in adiecto! Cu ce puii mei la naiba fată navighează ăştia? Cu arca lui Noe? Cu pluta, cu luntrea? Populaţia somaleză nu ştie că s-a inventat alfabetul, n-are idee că există antibiotice şi că apa se poate folosi şi la spălat, dar Somalia are piraţi şi copii care învaţă să folosească arme de foc înainte să vadă o periuţă de dinţi.

La final de ianuarie, The Huffington Post publică ceva declaraţii – preluate de toate agenţiile de presă - ale „purtătorilor de cuvânt” ai piraţilor somalezi care vor să „transfere o parte din bunurile confiscate de pe navele pe care le-au jefuit către Haiti”… Mai mult, măriile lor piraţii anunţă că „vor avea grijă ca ajutorul să ajungă în Haiti fără a fi interceptat de forţele armate ale guvernelor inamice lor.”

Asta mi s-a părut o obrăznicie fără limite. Oricât mi-aş fi dorit să cred că sunt oameni amărâţi care ştiu ce-nsemnă lipsurile şi vor să-i ajute pe-alţii mai amărâţi ca ei, n-am cum! Atacă navele cu ajutoare umanitare venite chiar pentru somalezi. Au purtători de cuvânt (mai bine şi-ar cumpăra prezervative de banii cu care-i plătesc, şi-aşa planeta are resurse limitate), dar n-au guvern. Au un fel de bursă în care investesc şi-ncasează dividende din jafurile făcute. Piraţii sunt Marina lor şi trebuie sprijiniţi şi ajutaţi să câştige fiecare „apărător” 20.000 de dolari pe an. Bunuri confiscate! I-auzi, sunt oameni ai legii, ei confiscă, nu fură! Şi ca să fie şi bomboana pe colivă mai curcubelie, veghează să nu le fie donaţiile interceptate.

Drag popor somalez, cât timp îţi sprijini piraţii şi-i ocroteşti, îi finanţezi şi încasezi dividende, spală-te cu ei pe cap! Nu mai aştepta ajutor internaţional şi nu te mai plânge, o să-ţi cedeze şi ţie din bunurile confiscate. Luptă-te în şi pentru Mogadiscio, mori de infecţii banale că piraţii tăi care nu-s terorişti confiscă medicamentele pe care lumea civilizată ţi le trimite! Mori în urma selecţiei naturale sau, dacă nu te coafează perspectiva, refugiază-te pe meleaguri mai puţin haotice. După generozitatea piraţilor tăi, pe mulţi nu-i va mai bate gândul să-ţi cedeze ceva, nici din ceea ce nu le trebuie, şi nici nu-ţi vor înfia vreun copil-doi-trei. Deh, materialul genetic...

* Se dedică cu drag dor spor înţepător anonimului a.s., căruia i-am promis că o să schimb registrul pe aceeaşi temă. Pentru că meriţi!

2 comentarii:

Anonim spunea...

e buna deviatia asta de unghi de abordare, iti vine mai bine, nu dulceturile dinainte cu ada kaleh. lasa-i pe aia sa te convinga ce mare scriitoare esti si tu scrie bloggeristic, ca cica asta nu e literatura. chiar, jurnalistul e creator sau nu? un text jurnalistic e literatura?
a.s.

simf spunea...

a.s., esti rapid, omule! scriu cum si cand am chef, nu urmaresc vreo linie, fie ea si bloggeristica. jurnalistul este categoric creator. un text jurnalistic poate fi literatura sau nu. de obicei nu e. stirea e literatura? (poate uneori sf, mai ales in presa de caini striviti sau "mondena" la naiba fata! dar sf-ul e cotat ca gen minor, deci nu se pune.)

:-D