Like?:)

joi, 2 septembrie 2010

Schimb confort urban pe libertate rurală (40). Cum e când ai copil proaspăt major şi locuieşti la casă cu grădină

Expoziţiune (faza pregătitoare)
Întâi amplasezi balta-piscină pe pământ, o umpli, apoi o goleşti şi o muţi pe lucernă, cu platformă din scânduri şi OSB dedesubt ca să stea aprox dreaptă (la noi totul e în pantă, inclusiv casa); faci piscina funcţională, cu pompă de umflare, pompă de recirculare a apei (ups! ăsteia îi trebuie curent! vineee!), termometru balenă albastră, kit pentru clor, soluţie anti-alge şi alte chestii. Apoi lipeşti de mai multe ori piscina, că pisicile sunt, se ştie, foarte curioase şi mai au şi gheruţe hărnicuţe. Şi iar o lipeşti. Şi iar. În fiecare dimineaţă, până se plictisesc felinele din dotare, când, în sfârşit, poţi umfla eficient cordonul asigurator şi poţi umple cu metri cubi de apă tot spaţiul dedicat bălăcelii.
Etapa a doua se consacră asigurării condiţiilor pentru o audiţie bună: calculatorul din dotare (+ soft dedicat + melodiile aferente cu extensie .kar de preferinţă + playlist bine gândit), woofer-ul de la sistemul 5.1 al dvd player-ului, mixer, microfon, boxe ITT de 150 W (cred, dar nu sunt sigură). Toate la un loc dau nu atât un sistem karaoke, cât o promisiune de distracţie. Apoi probe. Şi probe. Şi alte probe. Nu contează că a ieşit bine din prima, trebuie să verifici până eşti convins cu-adevărat. Şi până convingi eventual şi vecinii, că-s la peste 100 de metri n-are nicio relevanţă.
Etapa a treia: îi cumperi copilului ce-şi doreşte el, în limita alocării bugetare – în cazul de faţă un telefon Sony Ericsson Cyber-Shot 900 şi ceva C. Cam fain telefonul, dar şi cam scump.
Patru – shopping, dar numai produse alese: pufarine, covrigei, floricele de porumb pentru microunde (de care au şi uitat), pepene, îngheţată de trei feluri, pepsi, Pina Colada, Sangria, bere. Mâncare adevărată? Moft! Se acceptă, cu mărinimie, doar sandvişurile.

Intriga e însăşi majoratul copilului nostru nr. 1.

Desfăşurare
Pregătirile propriu-zise nu se pun, c-am terminat repede, doar trebuie specificate amplasarea sistemului karaoke - în chioşc - şi montarea hamacului - în mijlocul curţii.
Joi, 19, dimineaţă. Răzvan îi cumpără fiicei lui cea mare 19 trandafiri. Roşii. Tot roşu a înflorit, şi tot pe 19, ultimul din cei opt trandafiri cumpăraţi în primăvară, de la Simfonia lalelelor. Şi tot pentru Ana, ca să fie 19 trandafiri în curte.
Apoi, în două ture, domnul meu aduce invitatele. Numai fete.
Curtea plină de râsete. Bălăceală în piscină. Chiote. Karaoke. Iar bălăceală. Întrebări existenţiale urmate de dezbateri: care e formula chimică a izoprenului? Iar karaoke. Adolescente, costume de baie ude, tricouri pe deasupra care şi ele se udă (oare Răzvan nu s-o fi întrebat „E ziua mea?”?).

Punct culminant
Pe seară, când piscina n-a mai prezentat interes, chioşcul a devenit centrul distracţiei. Remarcabile – vocea şi interpretarea Georgianei (la fel şi prestaţia ei pe post de trupă de balet din fundal) şi duetul Oana-Miruna, care nu excelează nici ca voce, nici ca ureche muzicală, însă au curaj; ele au cântat şi ceea ce nu ştiau, improvizaţiile au fost de-a dreptul delicioase. Pot spune că s-au distrat fetele, şi noi pe lângă ele, asta până pe la 3, ziua următoare.
Cei trei câini probabil au crezut că evenimentul pentru ei a fost pregătit: oricând, cineva era dispus fie să le ţină companie la joacă, fie să-i mângâie. De bunătăţile-recompensă nu spun nimic. Despre noi, cei doi părinţi de fiică proaspăt majoră, spun că ne-a plăcut. Pe bune!

Deznodământ
Peste câteva zile, după tura a doua de invitate ale Anei (da, tot numai fete, toate adolescente, de astă dată fără tricouri ude), masă cu familia extinsă (15 persoane). Primeşte copilul proaspăt major nişte sume de bani (mai ales de la bunici) din care hotărăşte să-şi facă singurică un cadou mai special: bilet la concertul Ozzy Osborne din 2 octombrie, Bucureşti. Ştiu că asta îşi va aminti peste ani c-a făcut ea la 18 ani: a fost la concert Ozzy Osborne. Sper însă să-şi amintească şi ceva-ceva din cheful de ziua ei sau de cei 19 trandafiri roşii care acum sunt agăţaţi la uscat, lângă geamul camerei ei, de galerie.

8 comentarii:

ajnanina spunea...

la multi ani, Ana!
cu sanatate, fericire, prosperitate si dragoste!

super petrecere!

simf spunea...

@ajnanina, multumim frumos.

EmaPirciu spunea...

Superrrr. Imi organizati si mie petrecerea de 23 de ani si 8 luni?

simf spunea...

@ema, numai daca sunt si 5 zile:)

vic spunea...

prilej de meditatie: cind copilul tau a facut 18 ani e semn ca tu ai avut cam demultisor aceeasi virsta.

trandafirii aia uscati vor fi prilej de amintire pentru tine. ea va fi uitat intre timp.

simf spunea...

@vic, adanc grait-ai! :)

omudelamunte spunea...

Cu La Mulţi Ani vin şi eu.
Petrecerea nu e petrecere dacă nu are şi nişte băieţi care să sădească ici-colo ceva gafe.
La tricouri ude, sunt musai!

simf spunea...

@omuldelamunte - mutumim dumneavoastra. n-ai idee ce misto e un chef numai intre tipe...

:-D