Like?:)

vineri, 28 ianuarie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (93). Atac (cu rânduială) în bibliotecă

Vreo două zile am făcut ordine în bibliotecă şi cu greu s-a putut trece prin încăpere; ţinând cont de faptul că ea leagă dormitoarele şi baia de bucătărie şi locul de masă. Dar slalomul a făcut bine la muşchi, că aşa trebuie după sărbători, şi, paradoxal, nu mi-a făcut nimeni niciun reproş, ba mai mult, copilul Miruna m-a şi ajutat din proprie iniţiativă.
Se cerea o ordine mai responsabilă pentru că de când am amenajat biblioteca şi până acum ne-au mai crescut ceva cărţi prin casă şi nu prea mai aveau loc pe rafturi. Asta pe de-o parte, pe de-alta – pentru că trebuia updatată evidenţa. Când ne-am mutat, am dus la anticariate vreo 300 şi de volume, iar copilul hărnicuţ Ana care m-a ajutat (a făcut listele cu volumele duse la fiecare anticariat în parte) a omis să facă actualizarea listei noastre de evidenţă, iar listele făcute de ea le-a şters. Aşa că am luat volum cu volum, l-am identificat sau inventariat… Şi am schimbat, cum era şi firesc, ordinea cărţilor, ca decorul să se modifice şi el; nu radical, cum făceam de obicei, dar suficient cât să arate rafturile altfel. Cam ordonate cărţile acum, cam prea riguros aşezate, par din plastic, daaar… evidenţa e la zi şi cărţile au loc toate pe rafturi, iar pentru mine e o realizare. Update-le electronic al listei nu l-am făcut atunci, că deja mă plictisisem, dar din mai multe etape am reuşit să scap şi de el.
Am încercat să schimb şi locul sferelor din piatră, să fie mai protejate; de la o vreme, Jinx se amuza trântindu-le şi apoi vânându-le, asta pe post de represalii când nu voiam să facem ce ne cerea el. Şi-o fura discret de fiecare dată, dar se pare că nu suficient cât să bage la cap; sau distracţia cu sferele merita corecţia ulterioară. De când le-am mutat văd că nu le-a mai dărâmat, dar cum îl ştiu eu de inventiv...
Am mai schimbat şi locul gânditorului şi-al femeii lui (acum sunt protejaţi între cărţi, lângă DEX şi DOOM), că îi tot împingea mereu Zombie de pe raft ca să se culce în locul lor. Mai mult, zâmbind cinic, am umplut locul cu cărţi, să nu mai poată domnul să stea acolo. Iniţial a fost surprins, apoi s-a repliat: de pe canapea trece pe suportul de dvd-uri, se strecoară pisiceşte pe lângă o boxă şi apoi doarme, liniştit, pe televizor.

10 comentarii:

vic spunea...

sa vedem daca le mai gasesti cind iti trebuie urgent ceva. de cite ori schimb locul unei carti regret. dupa ce o re-gasesc, o pun la locul stiut. de aceea la mine nici autorii nu stau gramada pe cartile lor, ci intr-un fel cronologic.
mare act de curaj ai savirsit.

simf spunea...

@vic - sunt grupate (literatura engleza, lit franceza, alte lit, eseuri, lit romana contemporana...) si nu-i greu sa le gasesc. doar ezitarea pana identific raftul.

daiana spunea...

ce fericita esti ca ai biblioteca - eu inca nu , cartile mele zac pe jos prin dormitoarele fetelor ( mai la rece sa nu se strice cumva si sa nu-si updateze Kimi teritoriul cu cate-un pisu pe cotor):) In rest bazarul de nimicuri , pietre scoici corali si alte dracovenii sunt claie peste gramada pe semineu ca mi-a luat juma de ora sa aprind focul intr-o zi ca nu mai gaseam usa. :)Am vazut intr-un film un model uschit de biblioteca , niste cuburi puse pe diagonala , cartile aratau ca o impletitura. Ma bate gandul sa incerc ceva de genul asta ca loc pe pereti nu prea am - de , cap de femeie , am vrut lumina si acu n-am si eu ca omu' un perete intreg. Da chestia cu romburile s-ar integra in peisaj si-n spatiul disponibil. Da' asta la primavara-ncolo...

Anonim spunea...

sa inteleg ca asta e curatenia de anteprimavara... cartile mele sunt in siguranta?... :)

Costea spunea...

Ordinea printre cărţi este un act de curaj pentru că apoi trebuie să cautaţi o carte mult timp...

vic spunea...

si pe cortazar pe care raft l-ai pus?

daiana spunea...

siiiiiiiiis , ce faci? pe unde umbli?

Anonim spunea...

Buna dimineata!! Ce faci soro? Eu ce mai citesc? Nu soma, posteaza ceva!

simf spunea...

@daiana - vine si vremea bibliotecii si mandra vei fi de rezultate. umblu pe-acasa, cu o amigdalita nesuferita. dar deja mi-e (mult) mai bine.
@costin - fara griji, cartile tale sunt in mare siguranta, la capitolul A (carti cu autografe), care vad ca a crescut ca fata frumos din povesti.
@Costea - curaj care coloreaza viata:-)
@vic - cortazar e la literatura sudamericana, langa galeano.
@anonim - postez soro, dar inca un bob zabava.

daiana spunea...

hai faaaaaata , sa fii sanatoasa ca ma luasem de griji c-ai patit ceva. Prea era liniste la tine pe blog. :)

:-D