Like?:)

miercuri, 17 aprilie 2013

Activități conexe în aprilie


În aprilie şi-n mai, ţăranul, fie el şi de rit nou, are nevoie ca ziua să aibă măcar 48 de ore, şi asta numai pentru grădină, pământul n-aşteaptă, taică. Dar pe lângă pământ mai sunt atâtea de făcut încât, oricât timp ai avea, oricum nu reuşeşti să le termini. Poate-i mai bine aşa, apare lista de priorităţi, iar senzaţia de vinovăţie cu ah, am uitat să...! se atenuează, dacă nu cumva dispare cu totul atunci când priveşti încântat ce-a ieşit din mâinile tale.
Plantatul, însămânțatul sunt prioritare acum (când ești mare moșier cu 250 mp de grădină, ca noi, se înțelege, nu?), dar munca devine repetitivă și implicit plictisitoare, așa că trebuie schimbat decorul. Între un strat de ceapă, un trandafir descântat și o jardinieră de plante anuale, în echipă, și noi am tot schimbat decorul.
Credeam că de obicei dezordinea apare din lipsa spațiului de depozitare - când n-ai un loc anume pentru fiecare lucru, îl pui unde apuci (și-apoi nu-l mai găsești) -, dar am constatat că există și reversul medaliei: când ai multe spații de depozitare, tendința e să le umpli cu o mie de chestii, puse într-un haos artistic. După magazia aranjată acum ceva vreme, am trecut la capitolul chioșc, unde singura zonă neocupată era cea unde uscam rufele; în rest, cartoane ziare lăzi din plastic cizme de cauciuc anvelope cutii cu vopsea var pământ de flori ghivece chestii de iarnă pentru mașină – apărători de parbriz râcâieciuri pentru geamuri perie lanțuri stropgel – și alte minuni. Acum sunt aranjate ergonomic și eficient și ocupă cam o treime din spațiul inițial, deci e timpul să scoatem hamacurile.
Apoi am trecut la beci; întâi am scos apa intrată pe gurile de aerisire, că nouă, isteți, nu ne-a dat prin cap să verificăm nici când a plouat responsabil mai bine de-o săptămână. Apoi a fost simplu, operațiunile cu grad maxim de dificultate fiind scosul a vreo 20 de borcane cu gem ce vor ajunge la țuică – unele din 2010 chiar, încă bune – și recuperatul lui Jinx, care era la curse cu obstacole și n-avea nici urmă de intenție să părăsească incinta nou cucerită.
Ne-am continuat distracția cu acareturile, cu accent pe zonele cucerite de șobolani: scos tot ce era pe-acolo, săpat, umplut galerii cu apă, lăsat Hades să vâneze, bilanț provizoriu - 4 bucăți rozătoare (serie de operațiuni executată de mai multe ori), pus cioburi, acoperit cu pământ, trecut la zona adiacentă. Acțiunea se află în desfășurare continuă, trebuie amenajați așa mai bine de zece metri și-s pauze tehnologice în cursul procesului de producție. Până la încheierea lucrărilor, lângă bucătărie e un dezastru metalic - table corniere țevi platbandă fier beton – asezonat cu boxpaleți, unelte de grădinărie și furtunuri.
Și, după cum e și firesc, făcând ordine într-un loc am creat dezordine în mai multe. Dar n-au intrat zilele-n sac și-n plus așa satisfacție ne oferă schimbarea decorului...

* Teorema timpului ocupat: Când ai mai multe de făcut acasă, profesional apare o vreme aglomerată şi n-ajungi la domiţil mai devreme de crepuscul. Corolarul tainei – De cum intri în curte, vezi cum prunii văratici au înflorit pe furiş.

Niciun comentariu:

:-D