Like?:)

miercuri, 17 mai 2017

Un pas până-n vară

Atât mai e; şi zău abia aştept să scăpăm de primăvara asta năucă, mofturoasă, cu temperaturi de 5 gr la jumătatea lui mai, cu urme fine de soare printre nenumărate ploi, cu apă infiltrată în puț și în beci, cu focuri în sobă până acum.
Grădina e luxuriantă, verde spontan ascendent strunit parțial color de domnul meu cu motocoasa - în sensul că acum avem poteci și se văd chiar și jardinierele în curte. Tot spontane sunt și afidele, multe, o duc minunat pe trandafirii mei de dulceață și nu se lasă impresionate de chestiile cu care le stropesc, că oricum plouă imediat și scapă; și melcii o duc bine, mici, mulți, cu cochilii colorate variat.
Flora cultivată o duce mai domol, avem ceapă, usturoi, salată, pătrunjel, lobodă roșie și cam atât pentru moment, dar știu eu că vor exploda toate când se va încălzi vremea și vom scăpa de temperaturile prea scăzute pentru asă dată. Până atunci, am făcut inventarul la pomi și arbuști: nucii sunt bolnavi rău, doi cireși, alunii, coacăzul roșu  n-au urmă de fruct, vișinii, perii, prunii, zmeura - rod puțin. Merii și gutuii par s-o ducă bine, o aronie și un goji leagă rod, poncirusul trăieşte şi mă bucur tare, lucerna crește subțirică și drăguță.
Au apărut plăntuțe de soia, dovleci și fasole (facelia, nici gând), năutul, valeriana, cătușnica, roinița și ruta sunt frumușele; morcovii iar n-au vrut să răsară, păstârnacul la fel - nici că mai pun încă o dată -; n-am pus răsaduri, pământul e prea ud, dar am pus cartofii, pe toți trei, fix în albăstrele - că-s mov cartofii, să fie în ton -, și o mână de semințe de in, eco, expirate de un an. 
La capitolul flori, a înflorit primul trandafir; un Glorious pe care uitasem că l-am pus în toamnă în locul unui trandafir grena și tare mirată am fost să văd acolo galben în fața ochilor. Ceilalți sunt plini de boboci, probabil primii vor înflori cei de dulceață, se pregătesc și bujorii, și crizantemele de piretru. În rest sunt înflorite lăcrămioare, miozot, cerastium, centaurea, vinca, o primulă roșie nebună, heuchera - un aranjament rustico-haotic punctat ici-colo cu tarhon, cimbrișor, leuștean.
În altă ordine de idei, am găsit rezerve de capcane Bros pentru melci la Auchan, în mod neaşteptat, plopii își împrăștie generos puful, spre bucuria neprecupețită a ochilor mei (nasul se bucură de la florile de cătină), pe uliţă mai cresc două case, până acum au smuls copacii din curte - mi-a părut rău de doi nuci şi de un păr mare -  și nu mai am mânuși de grădină - mi le-a citit Urma pe toate. E  bine.

Niciun comentariu:

:-D